“Zestien euro #huurverhoging en dan woon je in een krot.”

Bewoners aan de Walfriduslaan in Bedum stonden raar te kijken toen er ineens een huurverhoging op de mat viel. Vorig jaar was er namelijk nog sprake van huurbevriezing omdat de verhuurder de kwaliteit van de woningen lang niet op peil had. Ook deze monumentale huurwoningen worden al jarenlang niet meer degelijk onderhouden door Wierden & Borgen. De huurders dienden dan ook meteen bezwaar in via de website van Huurdersfront, die afgelopen week poolshoogte kwam nemen.

Aan de buitenzijde van de monumenten mankeert er veel aan het schilder- & metselwerk en is soms flinke scheurvorming zichtbaar. Veel kozijnen zijn verrot. Bewoners klagen dat ze veel last hebben van tocht en wateroverlast. Er zitten dan ook flinke kieren rondom de kozijnen en langs de daklijnen. Sommige bewoners hebben geen vertrouwen meer in de veiligheid. Het gaat ze ook aan het hart dat de verhuurder het beschermde dorpsbeeld zo laat verloederen. De bewoners die Huurdersfront gesproken heeft verklaren dat sommige medewerkers van Wierden & Borgen ze telkens proberen wijs te maken, dat de problematiek bij dit soort woningen hoort en ze er eigenlijk geen issue van zouden moeten maken. Ze moeten vaak hemel en aarde bewegen om iets voor elkaar te kunnen krijgen bij de Woningstichting. Nadat ze het voorstel tot huurverhoging hebben ontvangen, vinden veel huurders het mooi geweest. Ze willen hun verhaal dan ook graag wel even kwijt.

Huurdersfront spreekt met een erg ontstemde huurder die flink moet stoken om de boel warm te kunnen krijgen. Zijn woning kraakt, knapt en piept soms aan alle kanten. Soms schrikt de huurder er zelfs wakker van. Hij ziet zichzelf nog wel een keer door het plafond gaan. Als hij problematiek doorgeeft, loopt hij steeds tegen een dichte deur aan en voelt zich niet serieus genomen. Een telefoniste van Wierden & Borgen vertelde deze huurder dat er tijdens het douchen geen water door het plafond de huiskamer in kon sijpelen, terwijl daar op dat moment toch duidelijk sprake van was. Op een gegeven ogenblik gooide de telefoniste zelfs de hoorn op de haak. Toen de huurder boos verhaal ging halen aan de balie, kwam er een opzichter naar kijken. Er is gepoogd de douche twee keer te repareren, uiteindelijk werd die compleet gerenoveerd. Ook een deel gipsplaten van het plafond moest worden vervangen. De huurder hoopt erop dat na drie ingrepen het probleem verholpen is, maar heeft er een hard hoofd in. Aan de buitenkant mankeert er veel aan het metselwerk en zitten er flinke kieren langs de kozijnen. Wanneer het hard waait en regent, loopt er water in de hal en in de slaapkamer. Eén slaapkamer beneden is daardoor onbruikbaar. Bij een kozijn in de slaapkamer boven kan je door een rotte plek haast naar buiten kijken. Wierden & Borgen doet qua onderhoud helemaal niets met de woning maar verhoogt de huurprijs wel ineens fors. Deze huurder heeft er dan ook behoorlijk de smoor in en kan er eigenlijk nog maar één ding over zeggen: “Ze verhogen zomaar even mijn huur met € 16,- om zogenaamd de kwaliteit op peil te kunnen houden, maar laten me ondertussen gewoon in een krot wonen.”

Een andere huurder ziet na de beving in 2012 meteen dat er schade aan de woning ontstaat. Daar is ook een expert bij komen kijken, de schade is nog steeds niet gerepareerd. De bewoonster vermoedt dat Wierden & Borgen wel gewoon door de NAM betaald is voor de schade. Er zit halverwege de dragende binnenmuur een flinke scheur. Het stucwerk wat onderaan de muur er vanaf viel is maar even wat aangesmeerd. Dat knip en plakwerk is ook aan de buitenkant terug te zien. De schilder is zes jaar geleden voor het laatst geweest. Lateien zijn gebroken en wat aan geplamuurd, er zitten ook flinke kieren langs de kozijnen. De gevels hebben ook aardbevingsschade opgelopen. Als het hard regent stroomt het toilet over en ruik je rioollucht in de woning. Er staat een filmpje van op de site. Er is goed te zien dat het huis behoorlijk in beweging is, de betonnen vloer op de benedenverdieping lijkt te verzakken. In de woning lijkt daarom ook de bovenverdieping niet meer waterpas te zijn. Deze bewoonster twijfelt dan ook aan haar veiligheid en voelt zich absoluut niet serieus genomen door Wierden & Borgen. Ze heeft geen vertrouwen meer in de expertise van de Stichting. “Het gaat mij aan het hart wat er met deze woning gebeurt en ik zie het proces alsmaar verergeren.” Aldus de bewoonster. Het zou volgens de verhuurder allemaal bij zo’n oude woning horen. Huurdersfront heeft deze woning inmiddels bij Afdeling Bouw- & Woningtoezicht van Gemeente Het Hogeland onder aandacht gebracht, omdat de huurder heel graag een onafhankelijke veiligheidsinspectie zou willen zien uitgevoerd.

Een hurend echtpaar aan de Walfriduslaan heeft sinds 2018 inmiddels al vijf keer een medewerker van Wierden & Borgen op bezoek gehad om naar het rotte kozijn van de douche te komen kijken. Ze raken er bij de Stichting blijkbaar maar niet over uit wat er met dit kozijn gebeuren moet, het probleem is namelijk nog steeds niet verholpen. Ook deze monumentale woning wordt duidelijk niet goed onderhouden. Er mankeert veel aan het metselwerk en ook hier zien we veel kieren langs de kozijnen. Er is in 33 jaar tijd maar twee keer geschilderd. Hier stuurt de Woningstichting zelfs apart een medewerker langs die hoofdzakelijk de indruk lijkt te hebben willen achterlaten dat de problematiek bij dit soort oude woningen zou horen. De medewerker heeft aangegeven dat er waarschijnlijk pas iets met deze woningen gedaan gaat worden als er nieuwe huurders in trekken. “Het lijkt haast wel alsof de verhuurder het de hoogste tijd voor ons vindt om te vertrekken.” Aldus de bewoonster. Ze vervolgt; “We vragen eigenlijk nooit iets van ze behalve als het echt een keer nodig is zoals zo’n rot kozijn. En we vinden het erg jammer dat het monument zo niet behouden blijft. We betalen al 33 jaar lang netjes de huur, maar als ze dan zelf een keer de portemonnee moeten trekken laten ze zich wel heel erg kennen. Verderop in de straat is trouwens zeer recent nog een woning van top tot teen in orde gemaakt toen er nieuwe huurders in trokken. Uiteraard gunnen wij ze dat van harte, dat Wierden & Borgen dat blijkbaar niet voor ons over heeft steekt ons wel.”

Op www.huurdersfront.nl zijn de uitgebreide fotorapportages van deze drie persoonlijke verhalen van huurders aan de Walfriduslaan inmiddels gepubliceerd. Indien u ook uw verhaal wil delen, schroom dan ook niet om u bij de huurderswaakhond te melden.