Slecht onderhouden monumentale woning, zeer onverschillige verhuurder & 16 euro huurverhoging

Verhuurder: Wierden & Borgen
Straat: Walfriduslaan
Plaats: Bedum
Huur: € 410,-
Energiekosten: € 174,-
Huurder: Alleenwonend

Problematiek verwant aan: Werking- verzakkingsschade, achterstallig onderhoud
Duur van problematiek: Sinds zomer 2018

Huurder verteld dat huis al bijzonder slecht opgeleverd is, de keuken is af en het was in en om het huis één grote chaos. Het onkruid stond een meter hoog en de achtertuin zou worden opgeruimd. Pas na een jaar belde er iemand aan die de tuin kwam opruimen, wat toen al niet meer hoefde.

Er is meteen Thermopane in de houten kozijn gezet. Huurder verklaart dat kozijnen destijds al niet al te best meer waren. Bij onze bezichtiging troffen we diverse verrotte kozijnen aan, bij het kozijn van een slaapkamer konden we een vinger naar buiten steken. Als het flink en langdurig regent, ervaart de huurder wateroverlast. Huurder heeft niet alleen wateroverlast bij deze slaapkamer met het rotte kozijn, maar er komt ook water langs de voordeur. Huurder slaapt niet meer in de slaapkamer beneden omdat het daar met slecht weer door enorme vocht en tocht overlast niet leefbaar is.

De douche ging lek, huurder moest drie keer bellen omdat er water door het plafond kwam. De telefoniste nam de huurder niet serieus gooide uiteindelijk zelfs de hoorn er op de haak. Hierdoor had ze een zeer boze huurder aan de balie. Een voorbij wandelende opzichter nam de huurder apart en de klacht wel serieus waarna de douche werd gerepareerd. Douche is inmiddels al wel drie keer lek geweest. Uiteindelijk is de hele douche vervangen. Huurder hoopt dat het probleem nu over is maar verwacht dat de douche weer lek gaat.

Het oude huis kraakt en piept alle dagen, huurder wordt er soms zelfs wakker van en denkt wel eens dat hij dan door het plafond gaat. Hij vergelijkt het geluid met knappende planken. Omdat de huurder al jarenlang vrijwel geen doorgang krijgt bij de verhuurder vind hij het wel prima en belt inmiddels niet meer. Hij wil zich niet meer bezig houden met de woning en het maakt huurder niet meer uit wat er met hem of de woning gebeurt. Hij zit er aan te denken om alle naden en kieren gewoon maar dicht te purren. Wij vinden deze situatie best schrijnend.

Als wij om de woning heenlopen zien wij ontzettend veel onzuiverheden in het metselwerk, hier lijkt het gemetseld fundament het duidelijk op te geven ten aanzien van de bewegende Groningse bodem. Ook de aangrenzende woning breekt los op de hoek. Er zitten flinke naden langs de kozijnen, die veel rotte plekken hebben en waarvan het schilderwerk niet al te best is. Er zitten ook scheuren in de gevels die aan alle kanten golven. Aan de binnenzijde treffen we ook een aantal scheuren aan. De woning is uiterst gedateerd en niet bijgehouden door de verhuurder. Het schijnt een beschermd dorpsgezicht te zijn.

Geloof en vertrouwen in verhuurder is tot een dieptepunt gedaald is, huurder doet zelfs helemaal niks meer aan de woning en heeft het lot maar geaccepteerd. Wij hebben de huurder beloofd dat we deze kwestie bij de Gemeente onder aandacht zullen gaan brengen.