@RTVNoord: Woningcorporaties en NAM trekken stekker uit versterkingsproef #versterkingsgate

Dat de NAM en Woningcorporaties het wel een goed idee vonden om oude versleten rijtjeswoningen te redden van de ondergang in plaats van ze gewoon te vervangen, wordt op zeer pijnlijke wijze via RTV Noord keihard de vloer mee aangeveegd. We waren niet de enige die dit van veraf konden zien aankomen, de bouwkundigen verklaren het nu zelf ook. Na het lezen van de reactie van directeur Van Heeswijk is Wierden & Borgen zelf blijkbaar nog steeds in ontkenning, zouden wij ook doen als we er zo naast zouden zitten. Hoe dit heeft kunnen gebeuren gaat de komende tijd vast nog een zeer interessant vraagstuk worden.

Wij wisten dus dat deze bewustmakende klapper zou komen, beter laat dan nooit zullen we dan maar zeggen. Helaas dat teveel huurders er te laat zijn achter gekomen, want voor degene die met dit mislukte proefproject te maken hebben gehad zal de klap het hardst zijn. Die zijn namelijk van de regen in de drup beland en dat hadden wij graag anders gezien. Dit had gewoon voorkomen kunnen worden, als er met de realiteit gedeald was. Je kan van een verrotte Lada geen mooie Porsche maken.

Met deze boodschap, die dus nu ook door bouwkundigen wordt bevestigd, kwamen wij vorig jaar al bij Wierden & Borgen. Maar ze wilden er helemaal niets van horen. En dit is dus nou precies de reden geweest waarom onze samenwerking op plan Bedum is stukgelopen, want wij wisten dat ze voor die proefmethode zouden kiezen en daar waren wij vanwege de zojuist bekend gemaakte redenen volledig op tegen. Wij kunnen het ons dan ook niet voorstellen dat het plan in huidige vorm zal worden uitgevoerd, maar daarover later meer.

We hebben dus wéér gelijk gekregen, en dat beginnen we eerlijk gezegd steeds vervelender te vinden. Want die geloofwaardigheidscrisis waar Wierden & Borgen al geruime tijd mee kampt, wordt op deze wijze namelijk alleen maar groter en daarmee lopen onze medehuurders ook automatisch steeds meer risico. Wij hebben dan ook niet zomaar bij de gemeentes op de rode knop gedrukt en dat zullen we blijven doen. Misschien moeten we zelfs nog wel een stapje hoger. We denken dan ook dat de discussie hiermee weer de volle aandacht krijgt wat ook noodzakelijk is.

Dat dit ook een enorme klap in het gezicht is van Wierden & Borgen moge duidelijk zijn, hopelijk dat ze nu eindelijk eens wakker zijn geschud in dat ivoren torentje aan de Vlijt 30. Dus vooral niet langer versleten woningen op veel te oude fundamenten proberen te redden van de ondergang, maar ze gewoon vervangen voor lichte aardbevingsbestendige woningen op fundamenten die bestand zijn tegen de gevolgen van gaswinning. Daarover willen we overigens nog steeds erg graag met ze in gesprek.

? 

One thought on “@RTVNoord: Woningcorporaties en NAM trekken stekker uit versterkingsproef #versterkingsgate