Monumentale #huurwoning #Bedum slecht tot niet onderhouden, gaat huurder aan het hart.

Verhuurder: Wierden & Borgen
Straat: Walfriduslaan
Plaats: Bedum
Huur: € 543,-
Energiekosten: € 150,-
Huurder: Alleenstaande vrouw

Huurder betrekt sinds 2009 deze monumentale woning waarvan er meerdere in de straat staan. Ervaart eigenlijk al meteen veel problematiek die vanaf de eerste beving in 2012 ook nog eens sterk toeneemt. Verhuurder plaatst bedenkelijke oplossingen en uitleg tegenover aangevoerde problematiek. Huurder geeft aan steeds tegen een onverschillige verhuurder aan te lopen en moet veel moeite doen om het zover te krijgen dat er iets gebeurt. Huurder geeft aan dat ze de strijd nu heeft opgegeven. Ze meldt zich daarom dan ook bij ons.

Het hele perceel is aan de binnen- & buitenzijde beschadigd en slecht onderhouden. Er wordt al zes jaar niet meer geverfd. Verhuurder lijkt niet al te serieus met dit monumentale pand om te springen, we constateren veel kit en plakwerk. Als we eenmaal een rondje in en om de woning maken, blijven we maar foto’s knippen.

Binnenin de woning zitten er in de meeste vertrekken veel scheuren, wordt niks mee gedaan door de verhuurder. Huurder heeft in 2012 één keer aardbevingsschade gemeld wat beoordeeld is door een controleur, is verhuurder niet meer op teruggekomen. In de huiskamer onderin de muur tussen de douche en de kamer viel in 2015 pleisterwerk vanaf, dit is nogal amateuristisch aangesmeerd en niet even weer netjes geschilderd. Halverwege dezelfde muur loopt een lange horizontale scheur.

Her en der zie je veel tekenen die erop wijzen dat de woning in beweging is. De betonnen beneden vloer lijkt op sommige plaatsen te verzakken. Wij vermoeden dat de muur tussen de huiskamer en de douche hierdoor ook scheurt. Er is ruimte zichtbaar tussen de afwerking van het plafon en de douchemuur die er volgens huurder eerder niet zat. De tussenmuur van beide slaapkamers staat bovenop deze muur. In de grote slaapkamer lijkt de boel ook niet meer waterpas te zijn. Onderaan de trap kan je het ook goed zien, de trapgang zelf heeft daar merkbaar van te lijden. Op de overloop zien we ook veel scheurvorming langs de afwerkingen. We verwijzen u naar het commentaar op de foto’s in de galerij onderaan deze rapportage om een beter totaal beeld te krijgen.

We treffen boven in de CV ruimte ook een korbeel aan wat niet meer goed zit. Huurder had vanuit die ruimte veel last van tocht, verhuurder heeft dat met veel pur gepoogd op te lossen waarbij het op kleren viel die huurder kon weggooien. Ook was volgens huurder de meterkast op een gegeven ogenblik onveilig, het duurde volgens huurder maar liefs twee jaar voordat de meterkast in orde gemaakt werd.

In 2010 zijn er werkzaamheden aan de riolering gedaan waarbij de tuin vernield werd en waar verhuurder in eerste instantie geen verantwoordelijkheid voor nam. Nadat huurder veel druk uitoefende en heeft aangegeven juridische wegen te zullen bewandelen, gaf de verhuurder toe en werd de tuin gefreesd en graszaad gezaaid. Afgelopen zomer is na zes jaar strijd voeren de tuin voorzien van drainage, omdat al het hemelwater om het perceel heen bij huurder in de tuin bleef staan.

 

In 2016 is de hele riolering onder het plein voor de huurwoning gerenoveerd, desondanks ervaart huurder nog steeds problematiek. De riolering moet regelmatig ontstopt worden en bij harde regen bubbelt en stroomt de wc haast over. (zie video hierboven) Dan komen er ook riooldampen in de woning. Huurder moet dus best vaak uitvoerders binnenlaten voor terugkerende problematiek. Ook is toen de gasleiding en elektriciteitskabel vervangen door Enexis. Daarbij is de voortuin niet netjes hersteld.

Keer op keer als huurder aanklopt bij de verhuurder komen opzichters met een zeer summiere uitleg en geven aan dat het eigenlijk allemaal vrij normaal is wat er gebeurd. Hoort blijkbaar bij zo’n oude woning. Huurder voelt zich totaal niet serieus genomen en heeft al haar vertrouwen verloren in de verhuurder. Ze voelt zich vaak eigenlijk gewoon voor de gek gehouden. Het gaat de huurder ook aan het hart dat er zo onverschillig met dit monument wordt omgesprongen. Ze vind de locatie en de tuin ook echt fantastisch. Ze wil graag zelf ook iets aan de woning doen maar heeft daar eigenlijk helemaal geen zin meer in. Dit heeft haar er ook toe bewogen om bezwaar in te dienen tegen de huurverhoging en om Huurdersfront te benaderen. Ze hoeft maar € 5,- extra te betalen, maar het is voor haar inmiddels een te grote principe kwestie geworden.

Huurder geeft aan sterk aan haar veiligheid te twijfelen en dat ze graag een onafhankelijke veiligheidsinspectie zou willen zien uitgevoerd. Wij zullen dit onder aandacht brengen bij de verhuurder en afdeling bouw- & woningtoezicht van Gemeente Hogeland. In haar eigen beleving is deze woning niet sterk genoeg meer om een forse aardbeving aan te kunnen. Ze zou graag antwoorden willen of er bij haar woning ook gepaste maatregelen getroffen moeten worden. Daarnaast zou ze graag willen zien dat de verhuurder dit monument voor de verandering eens degelijk gaat onderhouden. Net als de huurder zelf vinden wij het ook erg jammer dat er zo bedenkelijk met dit beschermde dorpsgezicht wordt omgesprongen.