Huurderswaakhond gaat met huurders in Middelstum & Bedum in gesprek.

Huurdersfront kijkt met lede ogen naar de berichtgevingen die vandaag in de media verschenen. Rond de één miljoen woningen in Nederland zullen met verzakkingen komen te zitten of zitten daar nu al mee. De huurderswaakhond roept al sinds afgelopen zomer dat bewoners in Bedum kunnen waarnemen dat hun woning verzakt. Inmiddels heeft Wierden & Borgen aangegeven om niet meer te gaan wachten op de NAM, maar zelf een plan te trekken. “Maar er zal nu toch echt eens met de werkelijkheid moeten worden gedeald. We wisten dat het antwoord op de vraag, waarom wij bijvoorbeeld zo fel vóór nieuwbouw zijn in plaats van dat dubieuze versterken, vanzelf zou komen. Wat ons betreft hebben we de bevestiging vandaag toch echt gekregen. Ze zullen echt vanaf de basis af aan moeten beginnen, omdat oude huizen gewoon niet zijn berekent op datgene wat hier met de Groningse bodem gebeurt.” Aldus de woordvoerder.

Een half jaar geleden is Huurdersfront dan ook al met de lokale politiek maar ook de landelijke in gesprek getreden, om de boel aan het licht te krijgen. Het lijkt erop dat dit de eerste vruchten begint af te werpen want in Bedum worden alvast 101 van de 200 huurwoningen gesloopt en vernieuwd in plaats van versterkt. Dat heeft het front enigszins al wat gerustgesteld, maar ze zijn nog niet tevreden. Zeker nu de nieuwe gewaarwordingen in de media zijn verschenen. Woordvoerder Dijkema: “Die aantallen zullen dus nu helemaal omhoog moeten, wat wij eigenlijk sowieso al vonden. Je kan ook wel net als Dr. Frankenstein oud lijken van woningen willen reanimeren, maar daar krijg je disfunctionele monsters van waar niemand echt blij van wordt. Wat we bijvoorbeeld zien in veel plaatsen waar oude woningen al gemoderniseerd zijn maar niet vernieuwd. De bewoners van de 99 woningen in Bedum die voor renovatie in aanmerking komen, hebben inmiddels dan ook een brief van ons gekregen.”

Huurdersfront wil Wierden & Borgen er nog maar eens extra op wijzen, dat ze nog maar eens beter naar de woningen in Bedum zullen moeten gaan kijken en hun plan van aanpak waarschijnlijk zullen moeten herzien.

Ook in Middelstum ontvingen 64 adressen deze week een nette brief waarin Huurdersfront zich heeft voorgesteld aan de bewoner. Aangezien er bij het team van vrijwilligers zoveel verschillende berichtgevingen vanuit allerlei hoeken en wegen binnenkomen, zouden ze dan nu toch echt wel eens graag met de bewoners zelf het gesprek willen aanknopen.