De grote Energie Prestatie Vergoeding facade.

Er is weer zo enorm goed over dat EPV gebeuren nagedacht dat o.a. de wet op de privacy nu roet in het eten gooit en er op zeer vermakelijke wijze mee wordt afrekent. Ze rekenden zich waarschijnlijk rijk bij de verhuurders, die nu alsnog de keuze bij de huurders moeten neerleggen of ze wél of geen EPV willen betalen. In eerste instantie werd EPV tijdens de keukentafelgesprekken letterlijk bij de huurders door de kelen geramd, maar dat mag dus niet. Goh… Ook voldoen de huizen vaak gewoon niet eens aan de eisen, maar dat zullen ze nooit hardop zeggen. Goed dat Huurdersfront dat dan maar weer even voor ze doet. Deze verhuurder (zie onder) poogt het alvast heel creatief op te lossen, door er dan maar een heel duur verkapt onderhoudscontract van te maken… Let’s clear things up.

Wanneer je als huurder ervoor kiest om je woning niet te laten monitoren door de verhuurder en graag jaarlijks € 900,- in je broekzak wil houden, heeft dat zogenaamd “consequenties”. Je wordt dan namelijk… (*trommelgeroffel) wat minder snel geholpen bij storingen… Omdat Wierden & Borgen één euro per case minder hoefde te betalen bij Feenstra in plaats van Energiewacht, hoeft u de weekenden alvast even niet meerekenen, ongeacht er voor dat ultra dure verkapte onderhoudscontract betaald wordt of niet. Feenstra is daarnaast ook vaak weer afhankelijk van derden, waaronder o.a. de Energiewacht. Snapt u het nog? Nee wij ook niet. Het is dus niet aannemelijk dat maandelijks € 75,- extra betalen voor extra snelle service, in de praktijk aantoonbare voordeel gaat opleveren ten opzichte van huurders die geen EPV betalen. Het is dus gewoon pure bedrog.

Wat vast staat is dat u die € 75,- extra per maand gewoon in uw eigen broekzak kunt houden. Dat voordeeltje is bedoeld voor alle ellende die u beleeft vanwege de aardbevingen en die de verhuurders u blijkbaar gewoon niet gunnen. De kachels in oude gemoderniseerde woningen zijn reeds “geknepen” door de installateurs waardoor u echt wel op de 0 uitkomt hoor. De verhuurders zijn namelijk echt niet zo gek dat ze u zelf de temperatuur laten bepalen, anders moeten ze straks constant bijbetalen voor mensen die wél EPV betalen. U moet alleen wel een trui dragen in de winter.

En ook al zou u iets meer gebruiken, dan komt dat nog niet zomaar op € 900,- euro per jaar uit. U gebruikt immers alleen elektriciteit wat aanzienlijk goedkoper is dan gas en heeft zonnepanelen op uw dak  liggen. Dan moet u wel heel veel stroom gebruiken of er iets aan de meters schelen. Twijfelt u trouwens aan de betrouwbaarheid van de slimme meter, laat deze vervangen voor een eenvoudige elektrische meter zonder software. Kost niet zo duur. En stel dat u wel zo hoog zou uitkomen, dan komen we uit in dat grijze gebied wat bestaat uit “aantoonbare hogere kosten” waar de verhuurder in het pamflet over spreekt. Wat is aantoonbaar en wat niet? Gaat hele interessante discussies opleveren, geloof ons maar. Als de apparatuur niet goed zou werken en extra aantoonbare kosten zou gaan opleveren, valt dit standaard onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder of netbeheerder. Die heeft immers garantie op de apparatuur en is eigenaar. Zeg nou zelf, € 900,- per jaar voor wat snellere service en een zogenaamde verzekering. Zijn we niet helemaal knettergek geworden hier!?

Nog even een reminder waar een woning volgens de wet aan moet voldoen. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/vraag-en-antwoord/regels-energieprestatievergoeding-epv-huurwoning

Bij de meeste gebruikte woningen zal de verhuurder niet kunnen aantonen dat deze aan de eisen voldoet, de moderne apparatuur werkt vrijwel alleen in combinatie met nieuwbouw. En de verhuurders moesten hier in Groningen met alle geweld oude lijken van woningen reanimeren met geld van de NAM in plaats van ze gewoon te slopen. Dus wie zijn billen brandt… Ze mogen dus geeneens EPV berekenen. Handig voor huurders om te weten. Makkelijker kunnen we het niet maken, wél mooier.

EPV-3

EPV-1

EPV-2