Advies Huurdersfront aan 99 huurders in Bedum: Verzet u samen met ons tegen aangekondigde plannen.

De eerste details voor plan Bedum voor 200 woningen zijn aan de huurders bekend gemaakt via een nieuwe woonupdate. Ondanks de vele negatieve ervaringen die Wierden & Borgen al reeds had met eerdere renovaties van veel te oude huurwoningen, willen ze aan 99 woningen in Bedum blijkbaar opnieuw hun vingers gaan branden. Huurdersfront en de Woningstichting staan om plan Bedum al maandenlang lijnrecht tegenover elkaar en voeren met enige regelmaat via de media een hevige discussie. Maar daar zijn volgens de huurderswaakhond dan ook vele redenen voor.

In plaats van dat Wierden & Borgen namelijk gewoon alle oude versleten woningen gaat slopen en er lichte aardbevingsbestendige woningen voor neerzet, kiest de Woningstichting ervoor om er maar 101 te slopen. 76 van de overige woningen wil Wierden & Borgen graag alleen een nieuw jasje aantrekken en de laatste 23 willen ze alleen gaan isoleren. Ondanks de vele oproepen van Huurdersfront en huurders om voor een veel doordachter en zekerder plan van aanpak te gaan, poogt de Woningstichting toch opnieuw over de waakhond heen te stappen. Die op zijn beurt de tanden nog maar eens weer wat steviger in de broekspijp van deze verhuurder zet. Woordvoerder Dijkema; “Tel hier nu eerst eens even de aardbevingsproblematiek en die dikke knaller van 3.4 van een aantal weken geleden bij op, dan is het draaiboek van het theater der absurditeiten ineens weer overcompleet.”

Wierden & Borgen is dus van plan om van 76 woningen in Bedum alleen de buiten schil te vervangen, iets waar Huurdersfront zich vorig jaar al bewust van was. De binnen schil is volgens eigen expertise nog wel goed genoeg om te kunnen blijven staan. Van de overige 23 woningen blijft alles gewoon staan omdat de constructie nog prima zou zijn. Huurdersfront trekt deze expertise ernstig in twijfel en noemt dit een klassiek voorbeeld van een slager die zijn eigen vlees keurt. De waakhond heeft dit ook al bij Gemeente Het Hogeland aangekaart die op haar beurt nog niets ondernomen heeft om zelf eens een kijkje te gaan nemen naar de woningen. Iets wat volgens de waakhond wel veel duidelijkheid zal kunnen gaan bieden over de verwarring die momenteel tussen beide kemphanen heerst. De discussie gaat dus over het meest belangrijke deel van een woning, namelijk het dragende deel. Bijna alle 200 woningen verzakken en hebben forse schade opgelopen door aardbevingen, er is ook in toenemende mate sprake van zetting schade vanwege de droogte in de bodem.

Dit is bijvoorbeeld goed te zien aan scheurvorming in buitengevels en binnenmuren, niet goed sluitende deuren of ramen, doorbuigende lateien (gedeelte boven de ramen), holle of bolle gevels, schuine of bolle/holle vloeren en door de bergingen die aan de achterzijde schuin omhoog zijn gaan staan. Die lichtere gebouwen worden in feite door de zwaardere massa van de woning naar beneden getrokken.

De Woningstichting geeft aan geen 20 miljoen euro extra te willen investeren in de Bedumer huurders en gaat dus van de helft van de 200 woningen, het dragende deel niet vervangen. Veel huurders snappen deze keuze niet en dat is geheel verklaarbaar. De woningen staan namelijk vrijwel allemaal op dezelfde oude types gemetselde fundamenten die al enorm te lijden hebben gehad van de bewegende ondergrond en die niet berekend zijn op de gaswinning. De ene helft krijgt nu wel een veilige en gezonde woning en voor de andere is dat nog maar de vraag. Bedum ligt naast een breuklijn waar dus voor deze 99 huurders alvast geen rekening mee gehouden wordt. Na de beving van 3.4 op de schaal van Richter had het team van Huurdersfront stilletjes gehoopt dat Wierden & Borgen geen risico meer zou nemen, maar helaas is de Stichting er zelf nog steeds heilig van overtuigd dat ze absoluut met een goed plan aankomen. Het team van Huurdersfront vindt dit uiterst zorgwekkend.

Alle 200 woningen zouden overigens eerder nog in aanmerking komen voor versterking of nieuwbouw, wat later weer werd ingetrokken. Versterken ziet de waakhond overigens geen heil in. Het is namelijk minstens zo duur als nieuwbouw en lijkt constructief gezien geen doordachte oplossing.

De meeste woningcorporaties in Groningen zijn overigens inmiddels al van deze specifieke methode aan het afstappen en lijken begonnen te zijn met het stelselmatig vervangen van hun oude versleten woningen, dit is ook de methode die Huurdersfront prefereert. Dit is ook een vrij normale gang van zaken in de bouwwereld, Huurdersfront begrijpt dan ook niet echt waar het steeds zo mis blijft gaan in de bovenkamers van Wierden & Borgen. Volgens de huurderswaakhond wordt de problematiek onder de bewegende Groningse bodem nog steeds ernstig onderschat, hierdoor wordt er volgens het team met de gezondheid en veiligheid van de huurders gespeeld vanwege financieel belang. En dat kan niet de bedoeling zijn.

“Om gewicht te besparen en waarschijnlijk in de hoop dat de verzakking niet verder gaat, wil men er waarschijnlijk ook hier een ultradun muurtje met opplak stenen of een of ander profiel omheen hangen. Maar de gemetselde fundamenten en het meest belangrijke deel, de binnenkant blijft dus bestaan. Je schiet er als huurder dus eigenlijk totaal niks mee op. Oude schoenen in een nieuwe doos. Deze woningen moeten ook net als die andere 101 gewoon compleet vernieuwd worden, misschien moeten we zelfs naar Zweedse bouw. Als we nu niet drastisch op ons bodemprobleem gaan anticiperen is de ellende straks niet meer te overzien.” Vertelt de woordvoerder, die vervolgt;

”Als dit plan doorgaat, gaat het gegarandeerd langdurig problematiek opleveren voor deze huurders, wat we ook al beginnen te zien met huizen die pas geleden op deze wijze verbouwd zijn. Dit probeert men uit alle macht uit de ether te houden, maar dat gaat ze echt niet lukken. We hebben zeer gegronde redenen waarom we er zo op blijven hameren, dit soort rare bouwmethodes moeten we hier in Groningen echt vanaf.”

Uit ervaringen van huurders die zich bij Huurdersfront melden, zal het moderne apparatuur ook niet het gewenste resultaat gaan bieden en gaat de gehorigheid ook aanzienlijk toenemen omdat de binnenmuren niet geïsoleerd worden. Je kan dus precies horen wat de buren aan het doen zijn, en het zijn nu al vrij gehorige huizen. Nietsvermoedende huurders zullen zich laten overtuigen dat ze de woning als nieuw terugkrijgen, maar de Woningstichting kan er nu al niet tegen rennen om de klachten van de eerder pas gemoderniseerde oude huurwoningen op te kunnen lossen. Huurders van pas gerenoveerde woningen worden dan ook vaak maar gewoon aan hun lot overgelaten. Huurdersfront krijgt inmiddels dan ook de meeste klachten van deze categorie, wat de waakhond nogal opvallend noemt.

De woordvoerder; “De precieze reden waarom we een aantal weken geleden bij Gemeente Het Hogeland op de rode knop gedrukt hebben, is omdat deze categorie huurders van de regen in de drup zullen vallen en de woningen niet aardbevingsbestendig zullen zijn. Dat is onacceptabel voor een gebied wat naast een gaslocatie en een breuklijn ligt. Deze oude huurhuizen worden gereanimeerd tot disfunctionele monsters waar waarschijnlijk niet al te veel huurders blij van zullen worden. Huurders weten eigenlijk ook pas waar wij voor waarschuwen als ze er eenmaal middenin zitten. Maar als je er eenmaal middenin zit, is er vaak geen weg meer terug. Laat de verhuurder maar met een beter plan op de proppen komen en tot die tijd het geld in de broekzak houden en door sparen.”

Volgens het team van de waakhond is het inmiddels teveel huurders overkomen dat ze achteraf spijt hadden van hun akkoord, Huurdersfront is dan ook niet zonder reden zo enorm uitgesproken en zal langzaamaan steeds meer overtuigende informatie en bewijslast gaan leveren op hun website. Steeds meer huurders weten ze dan ook te vinden. Woordvoerder Dijkema: “laat Wierden & Borgen vooral nou eens een keer verstandig zijn en voor de verandering eens een keer goed gaan luisteren naar wat wij nou precies eigenlijk allemaal te vertellen hebben. Dat gaat een hoop nieuwe ontevreden huurders voorkomen. Huurders die zich met ons  tegen de plannen willen verzetten kunnen zich trouwens vanaf nu bij ons melden. Er is namelijk nog helemaal niks besloten!”

One thought on “Advies Huurdersfront aan 99 huurders in Bedum: Verzet u samen met ons tegen aangekondigde plannen.